– een stukje historie
Juni 2014 besluiten de mannen van het Vocaal Ensemble St.-Laurens (VES) hun groep op te heffen: ondanks herhaalde pogingen zijn ze er niet in geslaagd de gestage achteruitgang een halt toe te roepen.
Een paar maanden later begint het bij Harold Thomaes toch weer te kriebelen. Hij zoekt contact met enkele oud-VESsers en ook zij zijn in voor iets nieuws. Iets kleins en ongedwongens. Dus eind oktober komen Harold, Peter, Rob, Joop en Hans bij elkaar in de Muziekschool. Een wat onevenwichtig gezelschap: enkel 1e en 2e tenoren. Gelukkig komt Joop na enkele weken met een goede bas op de proppen: Hans Nauta.
Wat begon als een wekelijkse ontspanning wordt al gauw serieuzer: het groepje meldt zich aan voor Middelburg VÓLkoren. Om kwaliteit te kunnen bieden, doen de mannen regelmatig een beroep op hun vroegere dirigent, Rembrandt Minderhoud, om hen te coachen. En ze kiezen een naam, BrosZ, puur op de klank geselecteerd.
Bij Middelburg VÓLkoren 2015 beschikt BrosZ over een repertoire van tien nummers… De reacties zijn positief, maar de mannen realiseren zich dat er nog veel te verbeteren valt – en daarmee gaan ze enthousiast aan de slag:
BrosZ breidt het repertoire uit: naast liederen in het Nederlands en Engels komen er liederen in het Frans, Spaans, Italiaans, Hongaars en zelfs in het Gaelic bij. Omdat Middelburg VÓLkoren in 2015 geëindigd was in een Brabants feestje, neemt BrosZ zich voor voortaan ieder jaar een Zeeuws lied op het programma te zetten. In 2016 is dat Gijs, een bewerking/vertaling van Jackaroe, in 2017 Zeeuws-Vlaanderen (Scarborough Fair), in 2018 Scharretjoe (een vertaling van Cockles and mussels door Jo den Hollander) en in 2019 Mijn kleine, groene cactus (een vertaling van een nummer van de Comedian Harmonists).
In september 2016 dient zich een nieuwe bas aan in de persoon van Joop Weideman, maar in 2017 stopt Harold Thomaes ermee. BrosZ herpakt zich snel en op 22 april volgt het eerste avondvullende optreden in St.-Laurens.
De klap op 14 september komt veel harder aan: volslagen onverwacht overlijdt Hans Nauta, bas van het eerste uur. BrosZ blijft in verwarring achter, gaat eerst op zoek naar een vervangende bas maar besluit uiteindelijk met vijf man verder te gaan.
Sinds die tijd bouwt BrosZ gestaag verder aan repertoire en kwaliteit. Jaarlijks staan ongeveer 5 optredens op het programma, jaarlijks ook neemt BrosZ deel aan Middelburg VÓLkoren (en in 2019 zelfs aan Aarschot Vol Koren, het eerste internationale optreden van de groep).
Langzamerhand werd de rolverdeling binnen de groep duidelijker: Rob neemt de muzikale leiding bij de repetities, Peter zingt de eerste tenor, Joop Weideman zingt de baspartij en bepaalt het tempo en Hans en Joop Hanse zingen beurtelings tweede tenor of bariton.
Sinds 2019 komt Hans van den Broeke, voormalig dirigent bij het VES, af en toe langs om de groep te coachen. En ook in 2019 schaft de groep een statafel aan, waaromheen zij zich groeperen tijdens de optredens.
De coronacrisis zorgt in maart 2020 voor een abrupte stop, maar zodra het weer kan, hervat BrosZ de repetities. Helaas besluit Joop Hanse in oktober te stoppen; BrosZ gaat als kwartet verder.
Langzaam komt in 2021 het normale leven weer op gang en begint BrosZ weer op te treden. Het gebruik van de statafel wordt losgelaten. In 2022 volgen succesvolle optredens bij Aarschot Vol Koren (foto), Middelburg VÓLkoren; tevens is er een zeer geslaagd lunchconcert in Oost-Souburg.
Vanaf november 2022 repeteert BrosZ op de dinsdagavond in de Couburg (Koudekerke).
In 2023 boort BrosZ bij Kerk biedt Podium (in de Doopsgezinde kerk Middelburg) weer een nieuw publiek aan. Wegens ziekte moet BrosZ Middelburg VÓLkoren aan zich voorbij laten gaan.